طرقه

بسمه تعالی

.

.

انگلیسی :  Rock Thrush
فرانسوی  Merle de roche : 
لاتین :  Monticola Saxatilis

 

طرقه های کوهی پرندگان منزوی ای هستند و به همین خاطر به دشواری دیده میشوند . در برخی نوشته‌های فارسی کهن این پرنده به نام باسترک نیز معرفی شده . البته این پرنده در ایران دارای جمعیت مناسبی ست و بر اساس طبقه‌بندی اتحادیه جهانی حفاظت از منابع طبیعی (IUCN) در وضعیت کمترین خطر (LC) قرار داردو نکته جالبی که در مورد این پرنده وجود دارد اینست که در یکی از افسانه های کهن خراسان آمده است که این پرنده کوچک قصد پرواز و رسیدن به خورشید را داشت و برای این کار باید هزار اسم خدا را از بر می کرد تا از سوختن در گرمای خورشید در امان باشد بنا براین تمام اسمها را از بر کرده و در بالا رفتن ذکر می کرد . ولی در نزدیکی خورشید اسم هزارم خدا را فراموش کرده و میسوزد .

.

طرقه کوهی یا طرقه دم حنایی صخره‌ای با نام علمی Monticola Saxatilis از خانواده توکا (Turdidae) و از راسته گنجشک‌سانان (Passeriformes) است. پرنده‌ای به نسبت کوچک به طول ۱۷ تا ۲۰ سانتی‌متر (تقریبا به اندازه سار)‌ و وزن ۴۵ تا ۶۵ گرم با دم کوتاه و منقار بلند است. رنگ‌آمیزی در پرنده نر و ماده متفاوت است. ناحیه پشتی و سر و گردن در پرنده نر آبی مایل به خاکستری و ناحیه زیرین بدن و ناحیه دمی نارنجی مایل به قرمز و بال‌ها قهوه‌ای تیره مایل به سیاه است که در زمستان همه پر و بال دارای حاشیه سیاه و سفید می‌شود. پرنده ماده دارای رنگ‌آمیزی قهوه‌ای مایل به خاکستری همراه با لکه‌ها و رگه‌های سفید و نخودی در ناحیه پشتی و بال‌ها ، نیز در ناحیه زیرین بدن قهوه‌ای کمرنگ با رگه‌های قهوه‌ای تیره و ناحیه بیرونی دمی زرد مایل به نارنجی است. پرنده ماده در زمستان اندکی شبیه به فرم زمستانه نرها می‌شود. طرقه‌های جوان نیز شبیه به ماده‌ها هستند.

طرقه کوهی در نواحی دامنه‌ای خشک ، صخره‌ای و سنگلاخ کوهستانی در ارتفاع بین ۱۰۰۰ تا ۳۰۰۰ متری همراه با پوشش گیاهی پراکنده بوته‌ای ، درختی و درختچه‌ای زندگی می‌کنند . آشیانه را از مواد گیاهی ظریف چون ریشه‌ها ، ساقه‌ها و خزه‌ها در بین سنگ‌ها و شکاف صخره‌ها می‌سازد. پرنده ماده ۴ تا ۵ تخم آبی مایل به خاکستری می‌گذارد که حدود ۲ هفته (۱۳ تا ۱۵ روز)‌ روی آنها می‌خوابد . جوجه‌ها به مدت ۱۳ تا ۱۶ روز تحت مراقبت والدین قرار می‌گیرند و توسط حشرات تغذیه می‌شوند.

آواز مشخص و خوش‌آهنگی دارد . همه‌چیزخوار است و از دانه‌ها ، حشرات ، نرم‌تنان و عنکبوتیان تغذیه می‌کند. هنگام مهاجرت در مناطق دیگر هم دیده می‌شود . در جنوب اروپا تا آسیای مرکز و شمال چین زادوولد می‌کند . در ایران در رشته‌کوه‌های زاگرس، البرز و دیگر نواحی کوهستانی دیده شده است. در فصل تابستان در ایران به فراوانی دیده می‌شود. طرقه کوهی توسط لینه دانشمند سوئدی در سال ۱۷۶۶ شناسایی و نامگذاری شد

 

.

 

   + نویسنده - ۱٢:۳٩ ‎ب.ظ ; دوشنبه ۱۳ اردیبهشت ۱۳۸٩